Ben jij al begonnen aan je jaar-review? Wacht écht niet tot de laatste week van het jaar, ga nu meteen al aan de slag.

Bij voorkeur reserveer je een dagdeel “think time” in je drukke agenda. Trek er op uit, leg je telefoon neer en pak een notitieboekje.

  • Hoe voel ik me vandaag en de laatste tijd in zijn algemeenheid?
  • Wat waren mijn plannen voor dit jaar?
  • Wat is er van terecht gekomen, wat is er afgevallen en wat erbij gekomen?
  • Waar ben ik op mijn bek gegaan en wat leerde ik ervan?
  • Welke overwinningen heb ik gevierd, waar kreeg ik de meeste energie van?
  • Ben ik ook dichterbij mijn life-goals gekomen?

En uiteraard maak je dan ook een doorkijk naar volgend jaar:

  • Kloppen mijn life-goals nog?
  • Hoe ga ik dit jaar dichterbij mijn life-goals komen? Kan ik dat vertalen in 3 tot 4 jaardoelen?

Vooruit plannen is altijd lastig, maar het is wel verstandig om je eerste kwartaal te plannen en de rest van je jaar globaal in te delen. Overigens is het afhankelijk van je doelen, sommige doelen laten zich uitstekend vooruit plannen, hoe eerder op je jaar-planning, hoe beter!

Een jaar van grote groei en vinden van mijn draai…

Eind 2016 schreef ik over mijn voornemen een #1yearchallenge te gaan doen, met een aantal doelen. Mijn voorkeur had het om dit met een groepje gelijkgestemden te doen. Elke 3 maanden een keer samenkomen op de hei voor een reflectie moment en elkaar vooruit helpen, het mastermind idee. In 2017 sloot ik me aan bij Michael Pilarczyk’s Roadmap to Success and Happiness (Business Edition), waar ik drie maal een live bijeenkomst had met 150 andere ondernemers.

Van Michael kreeg ik de handvaten om mijn zelfvertrouwen exponentieel te verbeteren. Ik merk dat ik opener ben naar nieuwe mensen. Duidelijker communiceer en weet wat ik wil (en wat ik niet wil). De mastermind meetings draagden daar ook aan bij, de lezingen van Michael of gasten maar met name de onderlinge interacte met andere ondernemers. Je verteld op zo’n dag een paar keer hoe je er voor staat en wat je afgelopen tijd hebt gedaan of wat je te doen staat. Niet alleen je verhaal wordt compacter en duidelijker, je bullshit gehalte wordt ook lager. Als je staat te stamelen en 10 minuten nodig hebt om te vertellen wat je nou écht doet… het werkt als een spiegel en elke iteratie word je beter.

BetterJournaling®

Het jaar stond in teken van BetterJournaling®. Op 1 januari startte ik met niets meer dan een groot idee en plan voor de eerste MVP (minimal viable product): het journal. Binnen een maand had ik het ontwerp gereed, het merk geregistreerd en bestelde ik de prototypes om door een panel te laten uitproberen. Na een test-periode ging het in productie en werd het ook verkocht!

oh ja…
Daarna ging het natuurlijk een tijdje mis omdat ik de controle uithanden had gegeven. Ik had verzuimd “ownership” te nemen over het probleem dat ontstond bij de productie waardoor ik 4 maanden ZONDER voorraad en eigenlijk zonder BUSINESS zat. Onvergefelijk haast, maar enorm leerzaam.

In dezelfde periode startte ik met een kleine mastermind groep, leerde ik mijn wingman Roos kennen. Daarna ging het alleen naar SKY HIGH de goede kant op. Door met iemand samen te spannen, dagelijks uit te wisselen wat de plannen, intentie en struggles zijn, zorgde ervoor dat ik met nog meer zorg ging kijken naar mijn eigen handelen. Ownership nemen van problemen, maar ook van groei en vooruitgang.

Kantelpunt…

Op een gegeven moment werd in de mastermind groep aan mij gevraagd, “wat wil je nou echt?

Ik dacht eerst “krijg ik nou weer die vraag?”. Ik had mijn verhaal wel geleerd te perfectioneren, maar de bullshit-doorprikkers geloofden me niet… WTF is hier aan de hand?!

Hevig bewogen ging ik naar huis en nam de daaropvolgende dagen de tijd om het te laten bezinken en zonder oordeel te voelen wat er gaande was. Waarom raakte het me? Waarom geloofden ze me niet, was ik niet overtuigend genoeg? Had ik nog steeds niet voldoende communicatievaardigheden of wat is hier aan de hand? Wat moet ik hiervan leren…?

(volgende week het vervolg…)

Dank je wel voor het lezen, je bent geweldig! Dat weet je toch?!