Selecteer een pagina

Mastermind…

Misschien kom je het de laatste tijd vaker tegen, het is het buzz-woord van het jaar. En ik kan je zeggen, er zijn 3 dingen vitaal voor mijn progressie:

  • Schrijven (journalen)
  • Tracking & planning
  • Mijn Mastermind groep

“The coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony. No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].”

– Napoleon Hill

Ik las het jaren geleden in het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill en al mijn Amerikaanse voorbeelden repten er ook dagelijks over. Maar hier in Nederland kon ik niet slagen voor een groep. Moest ik bij een online groep in Amerika gaan, ondanks de ellendige time-zones? Moest ik mijn eigen groep beginnen, maar hoe vond ik de juiste deelnemers?

Wat is het?

Een vaste (kleine) groep van mensen, gelijkgestemd maar kritisch, die regelmatig bij elkaar komt met als doel elkaar vooruit te helpen.

Per toeval stuitte ik op de Mastermind groepen van XII Waves, het online protocol over productiviteit en persoonlijk leiderschap van de makers van de Eindbazen podcast. Dezelfde avond schreeft ik me in en na een paar dagen had ik mijn intake en ik zei direct toe. Daar hoeft ik niet over na te denken. Beste besluit, ever!

Hoe ziet een dag eruit?

Bij XII Waves komen we elke 6 weken bij elkaar, maar vaak spreken we elkaar dagelijks via WhatsApp. Zo krijg je echt een hechte groep van de chapter lead (Sjanett de Geus in mijn geval) en 9 anderen. De dag begint altijd met een inspirerende spreker. Zo hebben we top business coach gehad, een verleiding-expert, een productiviteit expert of een personal trainer. Heel gevarieerd, maar super interessant. De gastsprekers blijven ook voor de ‘hotseats’. Dit vind ik altijd een bonus, om naast de input van je mastermind-buddies ook nog inhoudelijke feedback van deze toppers te mogen ontvangen.

Tijdens de hotseat krijgt iedereen tijd om een update te geven over de afgelopen periode en om een ‘case’ voor te leggen. Iets waar je op vast loopt en de gezamenlijke denkkracht voor nodig hebt. Het mooie is dat iedereen in de groep een andere achtergrond en een ander karakter heeft. Het is echt een speciale mix. Hier is ook echt aandacht aanbesteed, omdat het succes van een mastermind groep sterk samenhangt met de kwaliteit en de samenstelling van de deelnemers.

Je hotseat wordt ook gebruikt om afspraken van de vorige keer te bespreken en nieuwe vast te stellen voor de volgende keer: een accountability modus! Deze afspraken zijn vaak gelinkt aan de case van je hotseat en je mag erop rekenen dat het niet de dingen zijn die je ’toch wel doet’. Het zijn de kikkers, de lastige dingen waar je tegenop ziet of een blinde vlek voor hebt ontwikkeld.

Vaak is het uitspreken van deze afspraken, en het feit dat je er over 6 weken op terug moet komen, genoeg om je kop uit het zand te halen en er werk van te maken. Het heeft niets te maken met ‘je handje vasthouden’, maar soms heb je écht even niet door dat je een balletje laat vallen, of een kans over het hoofd ziet, of iets aan het saboteren bent. Dit heeft mij in elk geval sprongen vooruit geholpen, door op Instagram live te gaan, mijn gezicht te laten zien, webinars te geven en uiteindelijk heeft het nog een mooi gevolg: volgend jaar run ik mijn eigen XII Waves Chapter in Amersfoort! Neem contact met mij op als je interesse hebt om volgend jaar met deze Mastermind groep mee te doen.

Als je ZP’er bent of een andere bron van inspiratie en opbouwende kritiek mist, dan is een mastermind groep ideaal. Aan tafel met 9 andere gedreven mensen, die geen belang bij jou hebben (zoals je moeder of je partner die alles leuk van je vinden bijvoorbeeld) maar jou het beste gunnen. Mijn beste investering ooit!

Dank je wel voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!