Selecteer een pagina

‘Time flies when you are having fun’. Soms vliegt een dag voorbij en denk je aan het eind  van de dag: ‘wat heb ik allemaal gedaan vandaag?’. Wanneer je als entrepreneur zelf de leiding hebt over je daginvulling, kun je nog wel eens een loopje met jezelf nemen… wat kan voelen als ‘heel goed bezig zijn’ kan in werkelijkheid een waardeloze bezigheid zijn…
Ben je bezig met bezig zijn, of voegt het ook nog wat toe?

Business is not the same as busy-ness

Je kunt je als entrepreneur niet veroorloven om onbewust door je dag te cruisen. Het kan voelen alsof je heel druk bent en goed bezig bent. Maar bezig-zijn is niet hetzelfde als doelgericht bezig zijn. In het engels klinkt dat heel lekker: ‘Business is not the same as busy-ness ( being busy)’.
Tijd is de enige schaarse resource die we hebben! Niet elke dag hoeft (of kan) tot op de minuut effectief ingepland te worden, we zijn geen robots. Maar zodra je bewust kiest voor een ‘werkdag’, haal er dan het beste uit. Plan je dag vooruit, het liefst de avond ervoor:

  • Wat zijn mijn afspraken, wie moet ik spreken/bellen?
  • Welke voorbereiding is daarvoor nodig?
  • Hoeveel tijd plan ik daarnaast in om “te werken”? ‘Deep work’ noemt Cal Newport dit.
  • Welke taken ga ik in die tijd uitvoeren?

Nog een paar tips
Overschat jezelf niet. Hou ook rekening met reistijd of met omschakel-tijd tussen taken of een pauze. Je bent niet van minuut tot minuut effectief. Wees daarom realistisch in het inschatten hoeveel tijd je daadwerkelijk hebt om taken uit te voeren. Gebruik een tijd-registratie tool om bij te houden hoeveel tijd je aan bepaalde taken (of afleiding) besteed. Bij mij staat Rescuetime altijd(!) aan. Hoe lelijk het soms ook is om te ontdekken dat ik inderdaad iets te veel tijd heb gespendeerd op Facebook. Soms heb je die eerlijkheid gewoon nodig. En van een online appje neem ik soms verrassend meer (pijnlijke) waarheid aan dan van een persoon…
Ik geef mezelf alle vrijheid om te ondernemen en ik heb 1 regel en 1 KP op gebied van effectiviteitI:

  1. Niet het gevoel hebben tijd verspilt te hebben. Dus voelen hoe mijn week was. Tijd met mijn gezin of uitwaaien op de fiets is ook belangrijk. Ik moet wél het gevoel hebben dat ik progressie heb gemaakt en wat ik deed heeft toegevoegd aan mijn lange termijn doelen.
  2. Een Rescuetime productivity pulse van 65+

Daarom vraag ik mezelf overdag heel vaak af: ‘Am I in business or busy-ness mode?’.
Dank je wel voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch!?