Selecteer een pagina
Hoe omschrijf jij je bedrijf en jouw werkzaamheden? Ben je freelancer (Zp’er) of ben je een business owner (ondernemer)? Waarom is het belangrijk om het verschil te weten?

Dat hangt van je ambities af. Bij grote ambities past het business model van de freelancer (Zp’er) namelijk niet. Het business model van de freelancer is: “zoveel en efficient mogelijk blokken van tijd verkopen”. En als jij de enige bron van tijd in je bedrijf bent, ben je in de problemen.

Reken maar uit…

Behalve dat je van hoe oud je nu bent tot je 72e (laten we hopen dat je dan met pensioen mág) kan uitrekenen hoeveel te ongeveer gaat verdienen. Je uurtarief kan misschien nog een beetje groeien, aangenomen dat je tot je 72e voor dat mooie tarief ingehuurd wordt natuurlijk. En dat je niet verschrikkelijk ziek of op een andere manier arbeidsongeschikt raakt, geen andere vormen van langdurig verlof moet opvangen (zwangerschapsverlof, sabbatical, zorg voor een familielid bv).

Zolang jij en jouw tijd zorgen voor inkomsten in je bedrijf, heb je geen schaalbaar business model. Je kan maar zoveel uur in de week, een maand, een jaar werken. Niet geheel toevallig stuit ik nu op het kwadrant van Robert Kiyosaki, de auteur van “Rich Dad, Poor Dad”.

De eerste kolom (de werknemer en de freelancer) verruilen beiden hun tijd voor geld. Werknemers worden min of meer betaald voor hun aanwezigheid, freelancers hebben iets meer risico. Iets meer controle over de voorwaarden, verdienen misschien ook meer, maar laten we eerlijk zijn… het is bijna hetzelfde. In de eerste instantie heb je een baan en een baas, in de tweede instantie ben je de baan en de baas.
De tweede kolom pakt het anders aan. De business owner heeft een systeem of personeel dat voor inkomsten zorgt (zonder dat hun eigen tijd in directe relatie met de inkomsten staat). De investeerder laat geld voor zich werken: geld maakt meer geld.

Ondernemend voelen vs ondernemend doen

Je kunt je natuurlijk wel ondernemend voelen als freelancer. Je bepaald je eigen tijdsindeling en voorwaarden waaronder je werkt. Je barst waarschijnlijk van toffe ideeën die je ooit misschien wilt gaan uitvoeren, maar nu nog niet. Nu moet je nog geld verdienen met het verruilen van je tijd.

Dat is het probleem van het business model van de freelancer: zolang je je tijd effectief verkoopt (voor een goed tarief), heb je een prachtig inkomen. Velen komen daarmee terecht in een gouden kooitje. Haasten zich van opdrachtgever naar opdrachtgever. Soms een paar tegelijk, want jij kan natuurlijk wel goed plannen, maar bij je opdrachtgever loopt het vaak anders dan verwacht.

Even time-out voor een vakantie kan nét, maar liefst niet al te lang. Ziek zijn we in het weekend en cursussen… en opleidingen? Dat kóst tijd (dus geen inkomsten) én geld: dus dubbel zo duur. Geen wonder dat freelancers op een gegeven moment uit ellende weer een full-time baan nemen. Als je je niet kunt ontplooien, nooit wat nieuws kan leren. Altijd wordt ingehuurd voor éne ding waar je goed in bent… dat kan best saai worden tot je 72e.

Oja, dan hadden we nog die toffe ideeën… Alleen… waar haal je de tijd vandaan?

Voel je hem al? Of geloof je nog steeds dat als je even door deze drukke fase heen bent, dat je dan wél tijd gaat nemen voor jouw idee? De “als…, dan…” -formule. Maar waarschijnlijk komt er dan tóch weer een super toffe opdracht voorbij die je echt niet kan laten schieten… Er is namelijk altijd wel iets. Je zult nooit zomaar magisch tijd over hebben. Kijk gewoon naar je hier en nu. Wat ga je er nu aan doen?

Klaar om ownership te nemen van jouw business?

Ownership over jouw tijd, jouw ideeën en jouw visie. Business Owners, ondernemers, zetten ideeën om in bronnen van inkomsten, zij ondernemen actie op de kansen die ze zien. Zij zorgen voor bronnen die onafhankelijk van hun eigen tijd en inzet zorgen voor (toenemende) inkomsten. Ze kraken de code als het ware om geld te verdienen terwijl ze broeden op nieuwe ideeën of kansen. Ze bouwen aan een manier, een systeem, dat voor geld zorgt, zonder dat ze zichzelf hoeven te verhuren of de gaatjes moeten dichtlopen binnen een bedrijf om te voorkomen dat de geldkraan opdroogt.

Als je klaar bent om de stap naar business owner te maken, maar je hebt geen idee hoe of waar je de tijd vandaan moet halen. Dan is QuarterLeap wat voor jou. Mijn aanpak om ondanks een drukke agenda stappen te maken met het ondernemen met je eigen idee. Meer weten? Boek een vrijblijvende ideeën sessie.

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch?!