Selecteer een pagina


Deze week woonde ik een inspirerende middag bij Innercirkel bij. Te gast was Percy Tienhooven en het werd een soort huiskamer-gesprek met het publiek en gespreksleider Roos van Kappel.
Innercirkel organiseert elke maand workshops en lezingen op gebied van gezondheid, zelfontwikkeling en bewustzijn. Zo hebben ze al Juglen Zwaan, Henk Fransen en Hannah Cuppen over de vloer gehad, in januari Pamela Kribbe – deze keer was Percy Tienhooven (percytienhooven.com) aan de beurt.
Percy volg ik al een tijdje, hij kwam op mijn radar door Michael Pilarczyk. Met veel interesse kijk ik regelmatig zijn vlogs, wat overigens wel wat zegt want ik heb het geduld niet om vlogs te kijken. En ik leerde van Percy’s Bitcoin cursus, ik zit in de blockchain baby! Om het verhaal compleet te maken, Roos van Kappel ken ik ook goed. De beste paranormaal therapeut van de wereld en mijn persoonlijke wingman cq. accountability-partner.

Win/win

ideeën opdoen altijd met pen en papier, opschrijven!! - IHSMIRoos én Percy samen op een podium? Een dubbel-slag voor mij en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Gewapend met een vers notitieboekje, heb ik 3 uur op de voorste rij zitten genieten. Uiteindelijk heb ik 9 pagina’s vol gekrabbeld met ideeën en inspiratie.
Percy vertelde over zijn persoonlijke verhaal, over Jim Rohn, Zen boeddhisme en zijn gewoonte om dagelijks in zijn journal te schrijven. Je moet gewoon een keer gaan als Percy nog eens komt kletsen bij je in de buurt. Ik zal niet alles verklappen, maar wel wat ik het meest inspirerende vond uit het gesprek tussen Percy, Roos en het publiek.

Zijn “het valt wel mee” moment

Wanneer Percy kennismaakte met Zen boeddhisme, werd hem gevraagd “wat wil je nou echt in het leven”. Een vraag waar hij niet zomaar een antwoord op wist. Op de vraag “wat wil je niet” daarentegen, kon hij wél een duidelijk antwoord geven. Er stonden 3 grote “wil ik niet meer” items op zijn lijstje, en daar ging hij mee aan de slag…
Bijvoorbeeld niet meer leven in angst. Zoals, dat iedereen naar hem kijkt en oordeelt over zijn fysieke verschijning. Hij is niet zo lang (1.50) hij weegt niet zoveel (30 kilo) en heeft een kromme rug. Hij droeg altijd een trui en verstopte zo zoveel mogelijk zijn lichaam.
Met veel moeite ging hij toch de confrontatie met zichzelf en zijn gedachten aan. Door in Singapore bij 35º en een luchtvochtigheid van pakembeet 99% tóch zijn fleece trui uit te trekken en met blote armen op straat te lopen. Ondanks de heftige fysieke reactie van zijn lichaam, leidde het tot bevrijding. Hij kwam er achter dat NIEMAND écht oog voor hem had. En het krachtigste daarvan vond ik zijn gedachte proces:  “oh… maar… dit kan ik dus. En als ik dit kan, wat kan ik dan nog meer? “
Hij niet bleef steken in “had ik dat eerder gedaan/geweten” maar bevrijdde zichzelf van dat angstige en belemmerende gevoel en was daardoor in staat zijn “wat wil ik wel…?” -lijst aan te vullen. In zijn journal houdt Percy nu 4 lijstjes met doelen bij:

  1. wat wil ik hebben?
  2. wat wil ik doen?
  3. wat wil ik zijn?
  4. waar wil ik naar toe?

Eigenlijk heeft hij nog een vijfde lijstje: “behaalde doelen”. Om zichzelf eraan te herinneren wat hij al heeft kunnen bereiken. Fantastisch!

Schrijf handleidingen voor jezelf

Wat ook in zijn journal staat zijn enkele persoonlijke handleidingen. Zijn studie van het boeddhisme leerde hem dat er altijd twijfel is in het leven. Het voorbeeld van Percy ging over de blogs of vlogs die bij publiceert. Tijdens het produceren geniet hij op en top en is hij zeker van de kwaliteit, tot het moment dat hij het live zet.
Dan komt de twijfel, gaan mensen het wel lezen/bekijken? Wat vinden ze er dan van? Weinig ‘likes’ doen zeer, maar heel veel ‘likes’ voelen ook raar. Kortom, je kunt jezelf gek maken, maar je kan ook de computer uitzetten en lekker met je vriendin gaan wandelen en het laten voor wat het is. Hij schrijft daarom verschillende handleidingen voor zichzelf “checklist youtube posts plaatsen” of “checklist Percy & verjaardagen”.
Het schijven van een handleiding kan je helpen niet in de valkuilen van twijfel te vallen, maar ook kan het je helpen te weten op welke kansen of ideeën je moet reageren en welke niet. Het kan functioneren als een “standaard” naar welke je leeft. Door jezelf af te vragen en erover te schrijven wat een wenselijk scenario is voor jezelf, of wat redenen zijn om ja of nee te zeggen tegen kansen of ideeën, help je jezelf door te weten “wat wil ik nou wel”?

Belangeloosheid

Nog even over belangeloosheid. Vraag jezelf af hoe je belangeloos kan luisteren, praten, doen, leven? Belangeloosheid in relaties en conversaties, maar ook zakelijk gezien. Wat kun je uit belangeloosheid bijdragen, aan de wereld? Het raakte me, de laatste tijd kom ik dichter bij wat voor mij voelt als mijn ‘lotsbestemming‘ en dat grijpt zo aan, dat ik het belangeloos zou willen doen. En het ligt ook in mijn aard om het belangeloos te doen. Ik vraag me dan wel of dat waar is. Of ik misschien gewoon niet goed in sales ben en dat ontwijk…
Anderzijds.. als ik ergens écht in geloof wil ik het gewoon aan iedereen geven zonder een tegenprestatie of beloning te verwachten. Omdat ik iedereen die kennis en inspiratie zo enorm gun.
Het zou mooi zijn als je in een (financiële) staat verkeerd dat je dát kan doen met je leven. Of is het een kwestie van je lotsbestemming volgen, belangeloos handelen en vertrouwen hebben opdat je niets te kort komt…

Nog even de samenvatting:

  1. SCHRIJF! Houdt een dagboek/journal bij.
  2. Maak een “wat wil je wel” -lijst, misschien zoals de 5 lijsten van Percy, met in elk geval je lijst van behaalde doelen
  3. Schrijf een handleiding voor jezelf voor momenten van twijfel
  4. Bedenk jezelf wat belangeloosheid voor jou betekend, in relaties, gesprekken en handelen.

Dank je wel Percy, Iris, Roos en Marco, jullie zijn geweldig. En jij ook voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!