Selecteer een pagina


Dan Freeman
Dat was mijn uitspraak laatst tegen een zelfstandige die ik begeleid: “…perfectionisme… dat bestaat niet!”. Het wordt gebruikt als een duiding waarom iemand het lastig vindt om keuzes te maken en tot actie te komen (oftewel ‘uitstelgedrag‘), “ik ben perfectionist”. Mijn stelling is dus, dat het niet bestaat.
Wat wel bestaat is een onvermogen om keuzes te maken en actie te ondernemen. Een onvermogen om te accepteren dat “perfect” alleen een streven is maar geen doel. Dat idee kan heel oncomfortabel voelen, zo was mijn ervaring. Zo erg zelfs dat het me verlamde tot er niets meer uit mijn vingers kwam, niets was goed genoeg, laat staan “perfect”.  “Gereed” aan de andere kant, is wel degelijk een haalbaar doel, als men bereid is tot zekere consessies. En consessies zijn keuzes.

De anatomie van een keuze

Als we kijken naar de anatomie van een keuze zien we dat deze bestaat uit de opties, het wegen van de opties en het maken van ‘trade-offs’. De ’trade-offs’ zijn alles waar je “nee” tegen zegt door een van de opties te kiezen. Door te evalueren welke ‘trade-offs’ je bereid bent om te maken, maak je het jezelf een stuk makkelijker door simpel weg te weten waar je “nee” tegen wilt zeggen. Als het dan nog steeds niet lukt, kun je nog altijd de 90%-regel toepassen: als een optie geen overduidelijke “JA” is, is het eigenlijk een “NEE”.

The Latin root of the word decision –cis or cid– literally means “to cut” or “to kill”.
Greg McKeown auteur van “Essentialism – the disciplined persuit of less

De origine van al deze ‘ellende’ vind je terug in het wel of niet hebben van persoonlijke normen en waarden. Wat zijn de geldende principes die jou sturen? Wat is jouw essentie, wat drijft jou?
Iets moois afleveren waar geen fouten in zitten is een mooi streven. Maar iets afleveren dat bruikbaar is en waarde toevoegt voor anderen, dat is pas de essentie lijkt me? “Better done than perfect“, optimaliseren moet je blijven doen om het beste te geven wat je kan. Maar maak jezelf niet wijs dat je lijdt aan een ‘afwijking’ die er dwangmatig voor zorgt dat je alleen maar ‘perfectie’ kan opleveren, “perfect falen” is in dat geval ook perfectionisme… 😉
Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?! En ja… Weer Nederlands…