Selecteer een pagina

Het klinkt een beetje als het logboek van captain Kirk, ik ben overigens geen fan, maar ik heb wel een enorme behoefte om een logboek bij te houden. Hier dan het startup-logboek.

Dag 1

Werken voor een opdrachtgever (of een werkgever) komt vaak met een vaste structuur. De afgelopen jaren reisde ik ’s ochtends naar de locatie van mijn opdrachtgever, deed daar mijn werk en ging naar huis. Ik werkte aan de visie van mijn opdrachtgever, voegde daar mijn waarde toe en wist ook altijd wel wat me te doen stond op dagelijkse basis.

Nu begint deze nieuwe periode. Mijn eigen structuur, mijn eigen visie. Hoe vul je zo’n dag in? Hoe weet je wat je te doen staat, zodat je niet de dag begint met eindeloos nadenken over “wat zal ik doen vandaag?”. Wat ik overigens best lastig vind, want zo’n early stage startup ben ik nog nooit begonnen. Het is enerzijds overweldigend maar anderzijds bevrijdend: eindelijk mag ik LOS!

Maar welke richting sla je in als je LOS gaat? Al die energie en dat enthousiasme moet je wel een beetje richting meegeven. Hoewel er verschillende praktische taken op mij wachten, vind ik het fijn om eerst stil te staan bij twee vragen:

  1. wat is de definitie van klanttevredenheid?
  2. wat is de definitie van succes voor de startup?

Het antwoord bepaalt de richting waarop ik ga hollen. Zo kan ik blijven toetsen dat wat ik dagelijks doe, ook het juiste is om te doen. Het juiste doen in deze fase van de startup is het aanscherpen van het klantbeeld. Wie is de ideale klant? De klant wiens tevredenheid ik nastreef. Voorts moet ik toetsen dat het probleem dat ik wil gaan oplossen ook daadwerkelijk bestaat in het leven van de ideale klant én dat zij het probleem ook (zelf) wil oplossen.

Volgende keer neem ik je mee in de omschrijving van de ideale klant.

Dank je wel voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!