Selecteer een pagina

Wie mij volgt, weet dat het een stokpaardje van mij is: de financiële zelfredzaamheid van zelfstandige professionals. De freelancers of solopreneurs die betaald worden voor de tijd waarin zij hun expertise met passie inzetten om de wereld van een ander een beetje beter te maken. En waarom is dat een stokpaardje van mij? Omdat ik er elke keer van schrik als ik een ZP’er of ondernemer hoor zeggen dat ze niet verwachten ooit met pensioen te kunnen gaan…
Soms is maken ze maar een grapje natuurlijk, maar ik weet dat het vaak ook de droevige waarheid is.

Ups en downs…

Als zelfstandige heb je vaak te maken met drukke en rustige periodes. Door een beetje te sparen kunnen we compenseren voor de rustige periodes met de opbrengsten van de drukke periodes. Dat is fijn, voor het hier en nu. Of voor wanneer je met vakantie wilt, of een keer goed ziek bent. Maar wat nou als je rond je 70ste écht niet meer door opdrachtgevers wordt ingehuurd maar je wordt wél 115 jaar oud? Bij een van mijn pensioenproducten staat een verontrustend berichtje: “uitkering tot: 85 jaar”. Oeps! En de overige 30 jaar dan?!
Ik vraag me dus af wat ik er zelf aan kan doen om mijn financiële toekomst wat meer onder eigen invloed te krijgen. Dit is wat ik met financiële zelfredzaamheid bedoel: de intelligentie, invloed & controle mét een positief vooruitzicht. Hier ga ik dit jaar werk van maken en dit onderzoek ga ik met jullie delen: mijn onderzoek naar hoe je als zelfstandige financieel zelfredzaam wordt én hoe je het comfortabel vol kan houden vanaf je pensioen (tot je 115e?!).

Wat staat me te doen?

Dit vraagstuk bestaat uit een aantal delen. Zo wil ik uitvinden om wat voor bedrag het eigenlijk gaat, per jaar en in totaal. Rekening houdend met inflaties en negatieve spaarrentes. Hoe kom je aan zo’n kapitaalbedrag? Wat kun je eraan doen om het veilig te stellen? Hoe zorg je ervoor dat het zich vermeerderd en uiteindelijk zorgt voor inkomen… tot je 115e? (en zodat het daarna voor je nabestaanden kan zorgen). Daarnaast wil ik uitvinden hoe ik mijn idee voor onze toekomstige woonsituatie kan valideren en realiseren.

Oncomfortabel…?

Begint het al oncomfortabel te voelen? Comfortabel zijn met het oncomfortabele is het nieuwe zwart! Ik… de financiële n00b die net ontwaakt uit een lange slaap van “ik wil hier niets mee te maken hebben”, duikt er in! 
Klaar voor de broodnodige inhaalslag! Lang genoeg heb ik met mijn hoofd in het zand gezeten, ik ben er klaar mee en wil het naadje van de kous weten. En ik wil jullie daarin meenemen.
Hier is nog een kleine mentale voorbereiding voor nodig, maar ik wil alles gaan delen, de financiële plannen, de resultaten en voortgang. Blogs, vlogs en income-reports… de hele rambam! Spannend? Ja! Inspirerend?! Dat is mijn doel! Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief en mis geen enkele update. Mijn jaar-challenge voor 2018 “stel je voor dat ik 115 word?”, is aan!
Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!
[convertkit form=4849894]