Selecteer een pagina

IHSMI-vakantie & planning

In het voorjaar ontmoette ik Marloes de Jong van Flowplanners, en ik wist meteen dat ik met haar wilde samenwerken. Beide super ervaren op het gebied van planning en een groot hart voor ondernemers die meer structuur wensen in hun leven. Het eerste resultaat ligt er al: hetintuitieveplannen.nl.

In onze zoektocht naar een mooie locatie (wat trouwens de Bar Stadstuin is geworden) liepen we er tegenaan dat de meeste Facebook groepen geen oproepen tolereren. Zelfs geen oproepen voor een mooie locatie. Daarom zijn we de groep HIP – in touch begonnen en daarin doen we elke week een Facebook Live. Tijdens deze Live video bespreken we onze uitdagingen op gebied van planning. Zo spraken we deze week over “Roeien met de riemen die je hebt”.

Je kent het misschien wel: vakantieperiode is hier en meteen loopt alles anders. Scholen hebben vakantie, opvang is dicht, opa’s en oma’s stromen over en dan is het ook nog eens BLOEDHEET. Hoe ga je daarmee om?

Accepteren & commiteren

Als het inderdaad blijkt dat je minder beschikbaar bent voor je onderneming, accepteer het. Ga niet de strijd aan met jezelf. Daar krijg je stress van. En van stress ben je niet meer jezelf, je hebt een korter lontje en je hebt nergens je volle aandacht bij. In de Boeddhistische leer vertellen ze ook dat het lijden van het leven ontstaat door niet accepteren van wat is. Van wensen (of eisen) dat het anders was. Daar ontstaat wrijving en stress en uiteindelijk kun je daar goed last van krijgen.

Maak een keuze en committeer je daaraan. Blijf niet tussen twee keuzes inhangen. Als ik kijk naar mezelf, is dit een rare week geweest. Maandag heb ik lekker vrij genomen, dinsdag zorgde ik voor onze kinderen, woensdag verdelen we deze taak, donderdag is mijn werkdag. En vrijdag is mijn #meidendag. Vandaag verdelen we de zorg-taak en dat stelt mij in staat nu 2 uurtjes te werken voor we naar het strand gaan.

Ik maak de bewuste keuze om niet te werken als ik de zorg van onze kinderen op mij heb genomen. Als ze tussen de middag slapen (ze zijn 2,5 jaar oud, dus je weet het nooit) dan heb ik bonus-werktijd en anders, tja dan gewoon niet dus. Als ik erop ga rekenen, ga ik ze verwijten dat ze niet slapen.

Stiekem werken

Wat ik ook niet doe, is in mijn hoofd werken of stiekem werken. Nadenken over wat ik allemaal zou kunnen doen als ik 2 tellen mijn handen leeg heb. Of continue op mijn telefoon kijken of op mijn telefoon proberen te ‘werken’. Het doet afbreuk aan de tijd met mijn kinderen én afbreuk aan het werk dat ik denk te kunnen doen.

Ik maak duidelijke afspraken met mijn partner, wanneer ik wel en niet werk. En daar committeer ik me ook aan. Straks op het strand is mijn hoofd leeg en ben ik alleen maar achter peuters aan het hollen. Geen cel die nog bezig is met deze blogpost. Terwijl ik nu deze blogpost schrijf, ben ik ook mentaal niet met de kinderen bezig. Die zijn in goede handen en ik kan van deze 2 uurtjes ‘werktijd‘ ook het beste maken.

Weet wat je te doen staat

Als je dat toch je tijd gaat ‘timeboxen‘ in zulke korte spurts (1 a 2 uurtjes per keer), wéét dan precies wat je daaruit wilt halen. Zet een timer op 5 minuten, bekijk je week-masterlist (alle taken voor die week) en kies welke je kunt voltooien in de tijd die je hebt gereserveerd. Als je geen week-masterlist hebt, is het misschien een goed idee om daarmee te beginnen! Of je in te schrijven voor de workshop Het Intuïtieve Plannen, de eerste is op 18 september in Utrecht, bij de Bar Stadstuin dus. We helpen je aan een kwartaal plan én je eerste week-masterlist.

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Zoals altijd.